‘Wat als je in het buitenland overlijdt?’

Hoewel exacte cijfers ontbreken komt het toch regelmatig voor dat iemand in het buitenland komt te overlijden. Voor de nabestaanden die daar bij zijn is het natuurlijk een drama van de eerste orde. Zeker wanneer je op vakantie bent en je op een voor jou onbekende plek bent en je de taal niet beheerst. Bellen met het thuisfront en de uitvaarondernemer om de repatriëring van de overledene in gang te zetten is voor de nabestaanden een eerste stap. Meestal kan de alarmcentrale bijvoorbeeld van de ANWB, je reisverzekering of het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken de nabestaanden op weg helpen.

Als uitvaartondernemer heb ik het onlangs nog aan de hand gehad. Het betekent heel veel heen en weer bellen en het nodige papierwerk. Zo moet door een arts ter plaatse de doodsoorzaak worden vastgesteld. Als iemand in het ziekenhuis verbleef is daar ter plekke een arts die de akte van overlijden kan ondertekenen. In alle andere gevallen moet er een huisarts worden benaderd die zijn of haar handtekening onder verklaring van overlijden kan zetten. Maar ook moet het overlijden bij zowel de gemeente waar hij of zij is overleden n de daadwerkelijke woonplaats van de overledene worden aangegeven. In de eigen woonplaats kan later wanneer degene weer terug in Nederland is. Vervolgens moet de overledene terugkomen. Dit gebeurt met het vliegtuig of, als de afstand te doen is, zal de overledene met een rouwauto worden opgehaald. Overigens kost een en ander wel de nodige tijd. Zelfs vanuit België of Frankrijk duurt het al snel vijf tot zeven dagen voordat de overledene eindelijk thuis is in Nederland. En dan moet hier alles geregeld gaan worden voor de uitvaart. Vanaf het moment van binnenkomst in Nederland gelden de zes werkdagen waarbinnen de uitvaart plaats moet hebben gevonden.

De kosten van deze repatriëring worden meestal door de reisverzekering gedekt. En anders door de overlijdensverzekering. Dit bedrag wordt in dat geval dan wel van het totaal afgetrokken. Met andere woorden, er blijft dan minder over voor de uitvaart en er zal door de nabestaanden moeten worden bijbetaald. Vooropgesteld is een overlijden altijd een verdrietige gebeurtenis en geen wedstrijd in wat erger is. Maar een overlijden in het buitenland maakt zo’n verdrietige gebeurtenis extra complex.