Mag alles mee in de kist?

Het is een vraag die mij heel veel wordt gesteld. Iets dierbaars bij de overledene in de kist leggen wordt namelijk ook steeds populairder. Vaak zijn het brieven, foto’s, bloemen, knuffels of tekeningen van de (klein)kinderen, partner of vrienden en familieleden die in de kist worden gelegd.

Toch kan niet alles. Zo zijn bij cremeren glazen, stenen/klei en metalen attributen, elektronica en iets met batterijen in de kist verboden. Dus een foto kan bijvoorbeeld wel maar mag niet in een lijstje zitten. Glas kan namelijk de ovenvloer beschadigen. Bij metalen moeten we denken aan ijzer in schoenen maar ook aan een pacemaker. Deze laatste kan tijdens het verbrandingsproces ontploffen. Het ijzeren beslag aan de kist wordt voor de crematie ook eerst verwijderd. Een bril kan overigens vaak wel omdat de meeste brillenglazen tegenwoordig van kunststof zijn.

Bij het begraven is het ook af te raden om elektronica zoals mobiele telefoons in de kist te leggen. Ook aandenkens van glas of kunststof kunnen beter niet worden meegegeven. Dit vanwege het simpele feit dat al deze attributen niet verteren. En elektronica kan zelfs de grond verontreinigen.

Wat zowel bij cremeren als begraven wettelijk niet is toegestaan, is om resten van een andere overledene in de kist bij te voegen. Dus ook de as van Bello mag niet met het baasje mee. De wet zegt namelijk dat iedereen individueel moet worden begraven of gecremeerd. En zeker bij cremeren mag er geen as worden samengevoegd.