‘Hoe gaat het langs het huis rijden?’

De vraag van Marjolein is feitelijk waar het werk van een uitvaartbegeleider om draait. Namelijk protocollen en etiquette. Een afscheid van een overledene staat er bol van. Neemt niet weg dat we in de 21e eeuw leven en niet langer alles in beton is gegoten. Maar toch; ik hou er wel van. Neem nu het protocol wanneer de stoet langs het woonhuis van de overledene rijdt. Ik loop dan bij voorkeur voor de auto met de overledene de straat in. De stoet rijdt voor en stopt recht voor het woonhuis.

Als de stoet stil staat, gaan de motoren uit en blijven de lichten aan. Vervolgens stappen alle chauffeurs uit en blijven naast het dichte portier met het gezicht naar het woonhuis toe staan. De pet gaat hierbij af, handschoenen blijven aan. Ik vind het een mooi gezicht als deze handelingen op een teken van mij zoveel mogelijk synchroon worden uitgevoerd.

Zo blijven we met elkaar één minuut in stilte staan. Daarna geef ik opnieuw een teken en stappen de chauffeurs weer in. Ik loop dan weer voor de auto’s de straat uit. Op de hoek van de straat stap ik vervolgens weer in en vervolgen wij onze route.