Verbrandt mijn kunstheup ook?

Een paar vragen terug hadden we het over het uitstrooien van de as. Het zette Nathan blijkbaar aan het denken want hij vroeg zich af of zijn kunstheup ook tot as zou vergaan. Een leuke vraag want hier zit een verhaal achter wat niet zo bekend is. Het antwoord is in elk geval nee. Kunstgewrichten en anderen chirurgische materialen maar bijvoorbeeld ook de handgrepen van de kist als deze van metaal zijn, zijn bestand tegen hoge temperaturen. Al deze overblijfselen worden uit de as gezeefd en door het crematorium bewaard. Eens in de zoveel tijd wordt dit door een gespecialiseerd recyclingbedrijf opgehaald om er weer nieuwe grondstoffen van te maken.
Maar nu komt het leuke, dit levert natuurlijk geld op. En het bedrijf stort de opbrengst hiervan in het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Dit is het goede doelen fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Meneer Vaillant is de eerste persoon die in Nederland is gecremeerd, maar dit even terzijde. Het Fonds ondersteunt waardevolle initiatieven en goede doelen die hiervoor een aanvraag indienen.
Overigens steun ik als ondernemer zelf de Stichting Biezonder. Deze sympathieke stichting zet activiteiten op touw om kinderen in het ziekenhuis of zorginstelling een glimlach(je) op het gezicht te geven.