‘Kan ik mij laten balsemen?’
Milou had ergens gelezen dat als je je laat balsemen, je na je overlijden enigszins een natuurlijke kleur houdt. “Je ligt er wat mooier bij en dat lijkt mij wel wat”, schrijft ze.
Tot eind 2009 was het balsemen van overledenen in Nederland verboden. Alleen leden van het Koninklijke Huis kregen deze behandeling waardoor het lichaam er goed uit blijft zien. Door een wijziging in de Wet op de lijkbezorging kan nu iedereen een lichte vorm van balseming ondergaan. Deze vorm heet thanatopraxie. In tegenstelling tot balsemen blijft het lichaam bij thanatopraxie een dag of tien in goede conditie. Dat betekent dat het lichaam niet stijf of koud aanvoelt en zoals Milou al had gelezen ook op kleur blijft. Voor de nabestaanden kan dit natuurlijk heel prettig zijn.
Bij thanatopraxie wordt het ontbindingsproces afgeremd door het bloed uit de aderen door een conserverend middel te vervangen. Het middel, formaline wordt via de slagader in de lies of de hals toegediend. Door het lichaam vervolgens goed te masseren wordt de formaline verspreid. Als dat eenmaal is gebeurd kan de overledene worden opgebaard. Een koelplaat of koelinstallatie is niet nodig wat het nog even thuis zijn voor de nabestaanden wat makkelijker maakt. Voor degene met vaatproblemen, bijvoorbeeld vernauwde of afgesloten vaten, is lichte balseming niet geschikt. Dit komt omdat er een grote kans is dat de vloeistof niet goed door de aderen kan worden gespoten en er ophopingen van de vloeistof plaatsvindt. En dan wordt het effect van balsemen teniet gedaan.