‘Kan ik iets van mijn moeder bewaren?’

Onlangs verzorgde ik de crematie van Jenny’s moeder. Tijdens één van onze gesprekken vroeg zij om iets tastbaars van haar moeder te bewaren. Vroeger knipte men een haarlok af om dat vervolgens in een tissue te bewaren. De laatste decennia is er op het gebied van het bewaren van tastbare herinneringen heel veel veranderd. Zo is er een hele nieuwe wereld ontstaan over wat we allemaal met het as van een overledene kunnen doen. Denk aan bijvoorbeeld een mooie aspot of sierurn die bij de persoon past. Deze urnen zijn er niet alleen in alle mogelijke vormen en kleuren maar ook in veel verschillende materialen tot aan biologisch afbreekbaar voor in de natuur aan toe. As kan ook worden bewaard of verwerkt in een assieraad zoals een hanger, ring of als bedeltje aan een armband. Zo voelt de drager zich verbonden bij zijn of haar geliefden. Ik heb in de afgelopen jaren heel veel verschillende varianten gezien.
Op de vraag welke voor mij indruk heeft gemaakt is, naast het kleine leren groene buidelzakje hangend aan de hoek van een fotolijst gevuld met de as van mijn vader, zonder twijfel de zieke meneer die onlangs voor zijn eigen as alvast een sierurn heeft laten maken. In deze bijzondere urn (zie foto) zijn de haren van zijn huidige lievelingspaard verwerkt. Heel bijzonder om te zien hoe trots hij op zijn eigen urn is.
En wat dat haarlokje betreft. Ook daar kan nu veel meer mee dan vroeger. Want laten we eerlijk zijn in negen van de tien gevallen verdween die tissue met dat lokje ergens in een lade. Er zijn tal van mogelijkheden om dat stukje haar te bewaren. Bijvoorbeeld in een mooi vormgegeven glazen buisje naast de foto of als hanger aan een ketting. Het is zelfs mogelijk om met een haarlokje een diamant in vele kleuren te laten groeien. Zo hou je je geliefde op een tastbare manier toch nog een beetje dichtbij. Wist je dat je op vele (as)sieraden ook een vingerprint van je overleden geliefde kan laten laseren? Deze vingerprint-afbeelding kun je bijvoorbeeld ook verwerken in een tatoeage. Maar daar wellicht een andere keer meer over.
Heb je ook een vraag aan mij? Je kunt mij mailen info@paternotteuitvaart.nl