‘Mag je een overledene zoenen?’

De vraag die Mike stelt zal bij u misschien de wenkbrauwen doen fronsen. Toch wordt mij dit tijdens condoleances door bezoekers regelmatig gevraagd. ‘Mag ik hem of haar nog een kus geven?’ Vroeger was hierover veel onduidelijkheid. En als zo vaak, wanneer iets niet duidelijk is dan wordt het verboden. Op de vraag of het mag geef ik als antwoord dat een afscheidskus op het voorhoofd geen probleem is.

Natuurlijk mag iemand de overledene op de mond kussen maar men moet wel rekening houden dat daar veel bacteriën aanwezig zijn. Het is wellicht een vervelend praatje maar direct na het overlijden begint het lichaam met het ontbindingsproces. Die lichaamssappen moeten weg en dat gaat vaak via de mondhoeken. En is iemand door een besmettelijke ziekte gestorven dan is het zoenen op de mond toch ook echt af te raden.

Tegelijkertijd moet iedereen op z’n eigen manier afscheid nemen. Het gaat om het gevoel dat je hebt en de liefde voor de overledene. Een afscheidskus is dan ook een mooi vaarwel. Ik ben benieuwd hoe jullie dit ervaren? Stuur een mailtje of geef een reactie hieronder.