Kan een overledene het Coronavirus doorgeven?

Het coronavirus heeft ons allemaal in z’n greep, dus deze vraag van Juliette is helemaal niet zo gek. Het antwoord is gelukkig nee. Het virus overleeft namelijk maar kort buiten het lichaam. Volgens het RIVM
variërend van enkele uren tot maximaal een dag. Het coronavirus wordt via hoesten en niezen overgedragen en daar is na het overlijden natuurlijk geen sprake meer van. Door persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen kan de overledene zonder risico worden verzorgd. Uiteraard moeten daarna de handen goed worden gewassen. Maar dit laatste doen we natuurlijk altijd al.
Overigens heeft de coronacrisis ook grote gevolgen voor als u met een overlijden te maken krijgt. Een thuisopbaring is nog wel mogelijk, op bed of in de uitvaartkist tot aan de dag van de uitvaart. Om besmetting te voorkomen mogen er echter bij de uitvaartplechtigheid nog maar maximaal dertig mensen aanwezig zijn. En ook ‘de koffie met cake’ na afloop van de plechtigheid mag helaas niet meer. Kortom, het is soberheid troef wat het verlies er natuurlijk niet lichter op maakt. Laten we daarom hopen dat we het coronavirus snel onder de duim hebben. En tot die tijd moeten we inderdaad goed op elkaar blijven letten.
Heb je ook een vraag aan mij? Je kunt mij mailen maar de vraag ook onder dit bericht plaatsen.