Een rouwstoet en verkeer hoe zit dat?
Deze vraag is herkenbaar. Want wat doe je als je ineens een rouwstoet voor je ziet? Of als je bij het inhalen ineens merkt dat je midden in een rouwstoet terecht bent gekomen? Een rouwstoet is een georganiseerde optocht van voertuigen en/of mensen die gezamenlijk en in een langzame, respectvolle manier naar de locatie van de rouwdienst bewegen ter ere van iemand die is overleden. Wanneer je een rouwstoet tegenkomt, ben je op de eerste plaats respectvol. Dus ga niet toeteren en er niet tussen zitten.
Maar nog belangrijker, er gelden specifieke verkeersregels en voorrangsregels. Zo moet je als weggebruiker op een gelijkwaardige kruising aan de rouwauto en de volgauto’s voorrang verlenen. En het maakt dan ook niet uit van welke kant de stoet komt, of de rouwstoet rechtdoor gaat of afslaat. Alleen heeft de stoet pas voorrang wanneer de lijkwagen over het kruispunt is of is afgeslagen. Met andere woorden, als de rouwstoet het kruispunt nadert hebben de weggebruikers van rechts net als normaal voorrang. Verder heeft een rouwstoet op zebrapaden voorrang en ook op bussen die bij de bushalte wegrijden. Staan er verkeerslichten bij kruispunten, dan moeten de lijkwagen en rouwauto’s gewoon stoppen. Op rotondes zijn eveneens de normale verkeersregels van kracht.
Voor de bestuurders in de stoet is het van belang om vooral rustig en dicht op elkaar te rijden. Wanneer je in je eigen auto rijdt, zet je je dimlichten aan. Ook is het handig om een zwart lintje aan je auto te bevestigen zodat je zichtbaarder deel uitmaakt van de rouwstoet.