Wat moet je voor je overlijden regelen?
Ik moet bij deze vraag direct denken aan een heel oud Postbus 51. Daarin werd onder het motto ‘maak van de achterblijvers geen spoorzoekers’, vakantiegangers erop gewezen dat ze hun vakantiegegevens bij familie of vrienden moesten achterlaten. Tegenwoordig is dat in het digitale tijdperk met whatsapp en snapchat allemaal anders, maar als het gaat om het definitieve afscheid is dit motto nog steeds actueel.
Immers, ik kom helaas nog veel te vaak bij families die de wensen van de overledene over hun afscheid niet kennen. Begraven? Cremeren? Een groot afscheid of juist in kleine kring en heel intiem? De schouders worden opgehaald en men verzucht, “we hebben geen idee?” Laatst nog bleek dit gesprek tussen echtgenoot en echtgenote nooit te zijn gevoerd. En dat terwijl de gezondheid van de echtgenote dusdanig slecht was dat het overlijden niet lang op zich zou laten wachten. “Nee, ze wilde het gesprek daarover niet aan”, aldus de echtgenoot. Het gevolg is dat je dan in de geest van de overledene moet handelen. Met als kans dat er altijd gemengde gevoelens zijn. Zo werd het een kleine plechtigheid, terwijl de broer van de overledene wel wat meer mensen erbij had willen hebben.
Natuurlijk, het zijn nooit de gezelligste gesprekken maar het is wel van belang. Je kunt, als je een dergelijk gesprek uit de weg wilt gaan, ook een wilsbeschikkingsformulier invullen. Daarin schrijf je je wensen voor de uitvaart op. Je stopt vervolgens het ingevulde formulier in het mapje ‘belangrijke papieren’ en je bent klaar. En wanneer je wensen wijzigen is het formulier makkelijk aan te passen. Als je een wilsbeschikking wilt hebben kun je mij een mail sturen info@paternotteuitvaart.nl. Uiteraard moet je ook op financieel gebied vaak nog het een en ander regelen maar daar vertel ik een volgende keer over.